Forstå de forskellige typer af emblemer

    Emblemer, hvad er forskellen?

    Der kan være stor forskel mellem de forskellige typer af emblemer f.eks. hård emaljeblød emaljeoffset og uden emalje, og hvilken type du vælger afhænger af hvad emblemet skal bruges til. Guiden gennemgår fire typer af emblemer, herunder hvad der er særligt ved disse typer, hvordan de fremstilles og hvad man bør være opmærksom på. 

    Hård emalje – teknikken med over 1.000 års historie

    Den originale emaljeteknik blev udviklet for over 1.000 år i Kina og kaldes også for Cloisonné. Det er en teknik, hvor emaljen adskilles af tynde metalvægge. For at skabe disse metalvægge fremstilles først et stansejern (værktøj), der gør det muligt at præge motivet i metallet. Der anvendes typisk kobber til emblemet og der kan efter ilægning af emaljefarver foretages en overfladebehandling, som giver den metalfarve (plating) der ønskes.

    Når motivet er blevet præget i kobberet, ilægges farverne i fordybningerne. Én farve ad gangen, hvilket gøres med håndkraft. Teknikken kræver en høj grad af håndelag. Farverne blandes ikke ligesom maling idet, farverne er glaspulver, der smelter ved 800oC. Det er derfor ikke muligt at fremstille alle farvenuancer. Pulveret smelter og hærder derefter til en yderst holdbar overflade.

    Den høje temperatur er grunden til, at der anvendes kobber. Processen med ilægning af farver og varmebehandling forsætter indtil alle farver er ilagt. Når farverne er stabile og emblemerne er afkølet, slibes overfladen helt glat og metalvæggene mellem hver farve bliver synlig. Metalvæggene kan ikke mærkes idet overfladen er helt glat.

    Den ønskede bagmontering påsættes og hvis der er tilvalgt en bestemt metalfarve/plating vil det være det sidste step i processen.

    Emblemer med hård emalje har en utrolig lang levetid og har et meget eksklusivt look med glat overflade – det er emblemer til dig hvor kun det bedste er godt nok. Emblemer som disse kan bruges i stil med en broche, hvilket gør disse emblemer til mere end blot en reklameartikel. Emblemer med hård emalje egner sig f.eks. særlig godt til uniformstilbehør eller som erindringsgaver.

    Vær opmærksom på

    Som nævnt er der et begrænset antal farver ved valg af hård emalje, og det er en proces, der kræver tid. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på detaljegraden i motivet. Grunden til dette er, at der skal være en metalvæg mellem hver farve for at farverne ikke flyder sammen.

    Ved mange detaljer på et lille emblem kan det være svært at få plads til både emalje og skillevæg.

    Her til højre ses et eksempel på et emblem med hård emalje.

    Blød emalje – alternativet til hård emalje

    Blød emalje er godt alternativ til hård emalje, da det er en billigere løsning, dog uden at det går ud over emblemets eksklusive udtryk. Blød emalje giver desuden mulighed for flere detaljer i logoet, samt flere forskellige farver. Derudover er der mulighed for at emblemet til sidst kan få en glaseret overflade så det fremstår glat, som ved hård emalje.

    Opstarten af fremstillingsprocessen minder meget om processen ved hård emalje. Der fremstilles først et stansejern(værktøj) og motivet bliver præget i metallet. Der bruges forskellige typer af metal til denne type emblemer idet der ikke anvendes høje temperaturer i denne proces. Emblemerne bliver efter prægning udstanset i den ønskede form og bagmonteringen bliver påsat inden farverne ilægges. Hvis der er tilvalgt plating af metallet, bliver denne del af processen foretaget nu.

    Som nævnt er der mulighed for flere farver ved valg af blød emalje. Farvekoderne, der bruges i denne teknik er Pantone farver – transparent farver er også mulige. Ligesom ved hård emalje bliver disse farver ilagt én farve ad gangen. Ilæggelsen af farverne sker med håndkraft, hvilket kræver en høj grad af håndelag. Når farverne er ilagt sættes emblemerne til tørring. Efterfølgende bliver overskudsfarve fjernet og emblemerne bliver varmebehandlet ved 230oC.

    Et af kendetegnene ved blød emalje er, at metalvæggene kan mærkes og overfladen på emblemet er derfor ikke glat, som ved hård emalje. Ønskes en overflade, der minder om den ved hård emalje, er det muligt at pålægge en glasering på hvert emblem. Dette gøres når emblemerne er afkølet efter varmebehandlingen. 

    Vær opmærksom på

    Ved valg af blød emalje er det også vigtigt at være opmærksom på detaljegraden i motivet. Der skal være plads til en metalvæg mellem hver farve, da farverne ellers vil flyde sammen. Derfor egner meget detaljerede motiver sig ikke til mindre emblemer.

    Blød emalje egner sig særlig godt til motiver med klare og stærke farver idet farverne kan blandes som maling. Det er desuden også en ideel løsning hvis motivet er et virksomhedslogo i en defineret farvekode.

    Til venstre ses et eksempel på et emblem med blød emalje. 

    Offset emblemer

    Teknikken der bruges til fremstilling af emblemer med offset tryk stammer fra 1906 og blev udviklet af Ira A. Rubel. Han udviklede oprindeligt teknikken til tryk på papir.

    Offset tryk egner sig speciel godt til design med farver, der skifter gradvis, f.eks. et gradueret farveforløb, og design med mange detaljer. Teknikken kan desuden bruges til design som andre metoder ikke kan håndtere, f.eks. et billede af en solnedgang over en sø.

    Emblemer med offset tryk er ofte fremstillet i messing, rustfrit stål eller aluminium. Hvor emblemer med hård emalje kun kan fremstilles med et begrænset antal farver og emblemer med blød emalje refererer til Pantone farver, så er det ofte reference til CMYK, der bruges til emblemer med offset tryk.

    Processen med offset tryk starter med fremstilling af et negativ af det ønskede design og en printplade til hver farve, der er i designet. Der printes én farve ad gangen og mellem hver farve tørrer printet. Processen med print af én farve og tørring forsætter til det fulde design er trykt.

    Herefter udskæres hvert emblem i den ønskede form og bagmonteringen påsættes. En klar glasering påføres for at beskytte farverne, mod blegning og mod revner. Glaseringen forlænger desuden overfladens levetid. Et kendetegn ved emblemer med offset tryk er, at overfladen er helt glat og ofte er der ingen synlig eller mærkbar kant omkring designet, idet emblemet udskæres efter print af design.


    Vær opmærksom på

    Udover at denne teknik egner sig godt til meget detaljerede design, så er offset tryk den optimale løsning, hvis dit emblem skal matche andre artikler, hvor samme logo er påtrykt. Det kan f.eks. være hvis emblemet skal matche en t-shirt, drikkedunk og en kuglepen med påtrykt logo.

    Fremstillingsprocessen ved offset tryk betyder således, at der ikke er den store forskel på hvordan logoet fremstår i forhold til de øvrige artikler.Idet hver farve printes én ad gangen, er man i denne proces ikke afhængig af en metalvæg mellem hver farve, derfor er der ingen metalkanter mellem farverne, som der er ved hård og blød emalje.

    Offset tryk vil derfor også være den ideelle løsning ved små emblemer med en høj detaljeringsgrad. Til højre ses et eksempel på et offset emblem.

    Emblemer uden emalje – når det rå look ønskes

    Denne type er til dig der ikke ønsker farver i emblemet eller til dig som ønsker det rå look. Teknikken der bruges til emblemer uden emalje starter på samme måde som ved emblemer med hård og blød emalje.

    Der fremstilles først et stansejern(værktøj) og emblemerne bliver udstanset, samt skåret i den ønskede form. Herefter bliver bagmonteringen påsat, f.eks. en kort nål der passer til en sommerfuglelukning. Hvis man ønsker en særlig plating foretages denne del af processen nu.

    Da der ikke ilægges emaljefarve er processen kortere end ved fremstilling af emblemer med farve. Uden emaljen får denne type emblemer, som nævnet, et mere råt look og det er muligt at mærke alle detaljer.
    Emblemer uden emalje er mere diskrete end emblemer med emalje, idet at et emblem uden emalje kun har én farve og det er den valgte plating.


    Vær opmærksom på

    Da processen minder meget om emblemer med blød emalje er det også her vigtigt at være opmærksom på detaljegraden i motivet. Motiver med mange detaljer egner sig ikke til de mindre størrelser af emblemer.

    Emblemer uden emalje er desuden et godt valg til logoer hvor man ønsker at fremhæve særlige dele af f.eks. et logo. Fremhævningerne sker ved hjælp af de fordybninger eller forhøjninger som kommer ved udstansningen.

    Til venstre ses et eksempel på et emblem uden emalje.